Ristiäiset eli kastejuhla

Onnittelut uuden perheenjäsenen syntymästä!

Ristiäiset ovat lapsen ensimmäinen oma juhla, kasteessa pyydetään hänen elämäänsä parhaita mahdollisia asioita: siunausta, turvaa ja rakkautta.

Voitte varata kastepapin ja halutessanne myös kirkon kastetilaisuutta varten kirkkoherranvirastosta tai oman alueen seurakuntatoimistosta. Ristiäiset voidaan järjestää kotona, isovanhempien luona, seurakunnan tiloissa tai jossain muussa omalle perheelle tärkeässä paikassa.
Suosituksen mukaisesti lapsi tulisi kastaa kahden kuukauden kuluessa syntymästä.

Seurakunnasta lähetetään kasteperheeseen lapsen tietojen ilmoittamislomake nimen rekisteröimistä varten. Vanhemmat voivat täydentää lomakkeelle valmiiksi lapsen nimen. Lomakkeen mukana tulee myös erillinen liite jossa kysytään kummien tiedot ja lapsen nimen julkaisulupa kirkkoon ja lehteen. Kummankin vanhemman allekirjoitus tarvitaan näihin lomakkeisiin. Paperit annetaan kastepapille yleensä kastekeskustelun yhteydessä.

Seurakunnasta voi kysyä kastejuhlaa varten lainaan kastemaljaa sekä kastemekkoa.

Kaste

Kaste on kirkon pyhä toimitus, sakramentti. Luterilaisella kirkolla on kaksi sakramenttia: kaste ja ehtoollinen. Kaste perustuu Jeesuksen antamaan käskyyn:
"kastakaa heitä Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeenja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa." (Matt. 28:18-20.)

Kasteella on monta merkitystä lapselle ja perheelle. Kaste liittää lapsen seurakunnan ja kirkon jäseneksi. Kastejuhlaan liittyy myös lapsen nimen käyttäminen. Pappi kastaa lapsen vanhempien antamalla nimellä.

Kastettavalla voi olla enintään kolme nimeä. Nimien tulee olla Suomen nimilain mukaisia.

Seurakuntatoimistot

Taipaleen seurakunnan kirkkoherranvirasto, Savitaipale

Lemin seurakuntatoimisto

Taipalsaaren seurakuntatoimisto

Kunkin toimiston aukioloajat ja yhteystiedot löydät klikkaamalla linkkiä.

Virastojen yhteinen sähköpostiosoite on
virasto.taipale@evl.fi