Tällaisena keväänä, kun lunta ei ole, tuntuu kevääntulo välillä ihan toivottomalta. Viikosta toiseen maa on kuivaa, pölyistä, kuolleen ruohon peitossa tai jäistä multaa ja hiekkaa. Eihän tuosta enää mitään voi tulla, ajattelen katsellessani kukkapenkkiä tai tienpiennarta.

Mutta tiedän, että asia ei ole niin. Tiedän, että jonain päivänä tapahtuu se joka vuonna yhtä käsittämätön: maa onkin elossa, muhevaa ja multavaa, ja sieltä nousee elämä. Vihreät ja ruusunpunaiset pienet alut tunkevat esiin uskomattomalla voimalla.

Paastonaika on hiljaista tapahtumattomuutta. Tänä vuonna se on erityisen hiljaista aikaa. Mutta edessä on enemmän. Vaikka mitä tapahtuisi, pääsiäinen on edessä, ja pääsiäisen ilosanoma. Jonain aamuna se raikuu kaikkien kuulla: elämä voittaa kuoleman.

Tätä sanomaa ei meiltä mikään voi ottaa pois: Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon että on antanut poikansa meidän keskellemme, lunastamaan meidät omakseen. Siksi meillä on aina toivoa.

Siunaan sinua tänään. Tuoreeks, terveeks, paremmaksi tulevaksi vuodeksi. Siunattua palmusunnuntaita, luottavaista pääsiäisen odotusta.

Hanna Kilkkinen

Palmusunnuntai. Peltomaisema ilman lunta.

Palmusunnuntai

Kunnian kukinkaan alennustie

Palmusunnuntain ja 1. adventtisunnuntain evankeliumitekstit kertovat samasta tapahtumasta. Kristuksen julkinen toiminta tähtäsi alusta lähtien hänen elämänsä viimeisiin päiviin.

Palmusunnuntain nimi dominica palmarum viittaa Jeesuksen ratsastukseen Jerusalemiin, jolloin ihmiset heittivät palmunoksia hänen kulkutielleen. Tämän muistelemiseen on liittynyt tapa tuoda kirkkoihin palmunoksia ja niistä tehtyjä koristeita. Niitä on myös kannettu palmusunnuntain kulkueissa. Pohjoisemmissa maissa on palmunoksien sijasta käytetty pajunoksia.

Palmusunnuntaina alkaa kunnian kuninkaan alennustie. Betaniassa voideltu Jeesus ratsasti Jerusalemiin kohti kärsimystä ja kuolemaa, mutta juuri niistä tuli toivon ja voiton merkki, jonka vertauskuvia ovat palmunoksat. Palmusunnuntaina Kristuksen kirkko lähtee seuraamaan hänen elämänsä viimeisiä vaiheita.

Raamatun tekstit ja päivän rukoukset