Lemin seurakuntatalo käyttökieltoon

28.3.2019 09.33

Lemin seurakuntatalo Inkinen Olli 2017_1_S.png Kuva: Olli Inkinen

Taipaleen seurakunnan kirkkoneuvosto on kokouksessaan 26.3.2019 päättänyt asettaa Lemin kirkonkylässä sijaitsevan seurakuntatalon käyttökieltoon sisäilmaongelmien vuoksi. Rakennuksessa syksyn ja talven aikana tehdyissä rakenneteknisissä kuntotutkimuksissa todettiin otettujen näytteiden perusteella rakenteissa olevan laajamittaisia vaurioita. Materiaalinäytteissä löydettiin pääasiassa mikrobikasvustoja, joiden osalta asumisterveysasetuksen määrittämä toimenpideraja ylittyi monin paikoin. Ensimmäiset epäkohdat on havaittu jo 2010 tehdyssä kuntokartoituksessa, minkä jälkeen seurakuntatalossa on korjattu mm. sokkelit ja uusittu salaojitus 2016. Tehdyistä toimenpiteistä huolimatta seurakuntatalolla työskentelevien henkilöiden oireilu lisääntyi ja Aluehallintovirasto antoi työsuojelutarkastuksen perusteella määräyksen teettää perusteellinen rakennetutkimus. Osa seurakunnan toiminnoista on siirretty väistötiloihin Lemin kirkonkylällä.

Vuonna 1957 rakennetun ja 1993 laajennetun seurakuntatalon ongelmien selvittäminen vaatisi laajaa peruskorjausta. Sisäilmaongelmia aiheuttavien vaurioiden korjaamisen lisäksi korjaustarve aiheutuu rakennuksen iästä. Kirkkoneuvosto totesi yksimielisesti, ettei peruskorjaus ole vaihtoehto vaan seuraavaksi lähdetään selvittämään rakennuksen purkamista.

Seurakuntatalo on kaavalla suojeltu, minkä vuoksi purkulupaan tarvitaan museoviranomaisen lausunto. Lemin alueen aktiivisen seurakuntatoiminnan turvaamiseksi väistötiloja esimerkiksi lasten ja nuorten kerhoille sekä diakonian ja lähetystyön toiminnoille etsitään kirkonkylältä. Kuukanniemessä sijaitseva seurakuntakoti ei sijaintinsa vuoksi palvele kirkonkylän aluetta. Kirkkoneuvosto piti selvänä, että purettavan rakennuksen tilalle on rakennettava uudet, tarkoituksenmukaiset tilat. Uudelta rakennukselta toivotaan monipuoliseen käyttöön soveltuvien tilojen lisäksi pienempiä käyttökustannuksia.

Asian tiedottamisesta vastaa talouspäällikkö Tiina Lavikka.