Vahvat vuorovaikutukset mahdollisia museotuvan jumalanpalveluksissa
Lemin kirkon remontin ajan jumalanpalveluksia on vietetty pääosin Lemin kotiseutuyhdistyksen museotuvalla. Irma Welling kirjoittaa tässä jumalanpalveluksen kokemuksista museolla.
Fysiikasta tutut vahvat vuorovaikutukset, jotka sitovat atomin ytimen hiukkaset yhteen ja joita välittävät välittäjähiukkaset, gluonit, ovat symbolisesti mahdollisia myös museotuvan jumalanpalveluksissa. Museotuvassa pappi on lähellä ja seurakuntalaisten ympäröimänä. Seurakuntalaiset istuvat vieri vieressä. Mahdollisuus vahvaan vuorovaikutukseen on ilmeisempi kuin kirkossa, jossa istutaan hajallaan kuin varpusparvi. Jumalanpalveluksessa "välittäjähiukkasina" toimivat saarna, virret ja laulut, rukoukset ja ehtoollinen.
Kuva 1. Museotuvan alttari ja himmeli. Kuvaaja Irma Welling.
Virsillä seurakuntalaiset ylistävät ja kiittävät Jumalaa. Vieri vieressä laulukin ottaa "tuulta" paremmin ja voi olla voimallisempaa. Samoin saarnakin voi tulla lähemmäksi ja kohdata helpommin. Nämä molemmat tekijät vahvistavat osallisuutta ja yhteisöllisyyttä.
Museotuvan lämpö ja paistetun lampaan tuoksu toivottavat tulijat tervetulleiksi. Lammas on Raamatussa merkittävä symboli. Se muistuttaa meitä uhraamisesta, pelastuksesta ja Jumalan huolenpidosta.
Museotuvan matalat oviaukot antavat muistutuksen vaatimattomasta ja nöyrästä asenteesta. Museotupaa voidaan pitää niin sanottuna matalan kynnyksen paikkana, joka houkuttelee mukaan sellaisiakin, joille kirkon portaat ovat symbolisesti tai fyysisesti liian korkeat.
Museotuvan sisällä arki ja juhla, menneisyys ja nykyaika kohtaavat ja ovat koko ajan läsnä. Arkea ja menneisyyttä ilmentävät seinille ripustetut kodin tarve-esineet. Jumalanpalvelus tekee arjesta juhlaa. Juhlan tuntua ja menneisyyden muistoja tuovat jumalanpalvelukseen kuuluvat kynttilät ja katosta riippuva himmeli. Himmeli on perinteinen jouluinen olkikoriste. Sen geometriset muodot symboloivat taivasta ja sen pyhyyttä, vaatimattomuutta ja kauneutta. Joku on osuvasti keksinyt kutsua Lemin kirkon korjaus- ja maalaustelineitä taivaalliseksi himmeliksi.
Kirkot ovat paikkoja, joissa Jumalan läsnäolo on erityisen voimakas. Museotupa voi tarjota saman voimakkaan läsnäolon, sillä onhan Jeesus sanonut: ”Sillä kussa kaksi taikka kolme tulevat kokoon minun nimeeni, siinä minä olen heidän keskellänsä" (Matteus 18:20 FI1776).
Kirkossa niin kuin museotuvassakin ihminen voi saada merkityksellisiä kokemuksia: voi kokea yhteyttä itseään suurempaan ja tulla armahdetuksi sekä siunatuksi elämän arjessa ja isoissa muutoksissa, voi pyrkiä rakentamaan syvempiä ja kestävämpiä yhteyksiä kanssaihmisiin ja voi ymmärtää, mikä on elämässä arvokasta sekä voi löytää elämälleen merkityksen ja tarkoituksen.
Kuva 2. Museotuvan kaunis seinätaulu. Kuvaaja Irma Welling.
4.8.2024 20.43