Lemin kirkko

Iitiäntie 1, 54710 Lemi

Avoinna tilaisuuksien yhteydessä

Lemin kirkko

Lemin nykyinen kirkko on kirkonkylän kolmas kirkko. Se on rakennettu vuonna 1786. Kirkonrakentajana on toiminut savitaipalelainen kirkonrakentajamestari Juhana Salonen. Kirkko on entisöity vuonna 1969 arkkitehti Juha Leiviskän johdolla.

Kirkko on hirrestä rakennettu viistovartinen ristikirkko, jonka ristikeskusta kattaa monimuotoinen holvikupu. Apilanlehtimallinen kattoholvi on taidehistoriallinen harvinaisuus. Kirkon harjalla oleva lyhty on Saloselle ominainen.

Lemin kirkon ensimmäiset urut, ns. potaattiurut, hankittiin vasta vuonna1948. Nykyiset urut ovat vuodelta 1988. Ne ovat Urkurakentamo Matti Erolan rakentamat. Niissä on 22 äänikertaa, kaksi sormiota ja jalkio.

Lemin kirkon alttaritaulun Ristiinnaulittu on maalannut lemiläinen taiteilija Antti Muukka vuonna 1925.

Korjaisitko Lemin kirkosta kertovilla sivuilla pari asiaa. Akateemikko Juha Leiviskä on todellakin nuorena opiskelijapoikana, tai juuri vastavalmistuneena arkkitehtina ensimmäisinä töinään suunnitellut Lemin kirkon peruskorjauksen, mutta vuosi oli 1969. Meidän nettisivuilla vuosiluku on virheellisesti kymmentä vuotta myöhemmin.
Miun korvaan särähtää myös samassa tekstissä oleva maininta Salosesta: kirkonrakentaja ja -rakennusmestari. Salonen ei ollut minkään sortin rakennusmestari, mutta kirkon rakentajamestari hän kyllä oli. Tiedän, että titteli sattuu myös nykypäivän rakennusmestareiden korvaan.

Kirkkoon mahtuu noin 600 henkilöä.

Iitiäntie 1, 54710 Lemi

3. adventtisunnuntai