Paastonajan musiikkia

Paastonajan urkumusiikkia

Johann Sebastian Bach: Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ, BWV 639, Mä huudan, Kristus, sinua (virsi 346).

Videolla soitan Savitaipaleen kirkon uruilla yhden Bachin rakastetuimmista ja soitetuimmista urkukoraaleista, kokoelmasta Orgelbüchlein.

"Pyydän, kuule valitukseni! Ich bitt, erhör mein Klagen!", kuuluu tämän saksalaisen virren toinen säe.

Bach havainnollistaa tekstin valittavaa karaktääriä jo sävellajivalinnallaan; f-molli oli harvinainen sävellaji tuolloin ja sitä käytettiin ilmaisemaan vain surullisimpia mielialoja. Bach vielä korostaa vaikeroivaa ilmettä väliäänen jatkuvalla neljästä 16-osanuotista rakentuvan kuvion samansuuntaisella toistolla, joka jatkuu ja jatkuu, viimeiseen tahtiin asti. Se on jotain enemmän kuin tavallinen valitus, siinä on mukana perinpohjaista surua, kuten urkuri Leo van Doeselaar on sitä kuvaillut. Tätä kaikkea tehostaa vielä periksiantamattomana toistuva basson tasainen rytmi melodian ja väliäänen alapuolella.

Aino-kanttori

"Eilinen päivä mennyt. Huomisesta ei tiedä. Eletään tätä päivää ja pidetään toisistamme huolta. Teidän Kai-Jussi."

Taipaleen seurakunnan alueella useimmalle jo vuosikymmenten ajalta tuttu kanttori Kai-Jussi Jankeri soittaa John Williamsin teeman Schindlerin lista -elokuvasta. Äänitetty Taipalsaaren kirkossa konsertissa kesällä 2020.

Urkumusiikkia Savitaipaleen siunauskappelista:

Virsi 514 Anna meille rauhasi

Savitaipaleen kirkkopiirin lapsikuorolaiset laulavat. Aino Juntunen, piano.

Virsi 582 Siunaa ja varjele meitä

Johanna Nylund, laulu ja Aino Juntunen, urut